دکتر رضا طلایی حسنلویی- مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این پروژه با هدف بررسی اثرات گازهای CO2 (دی اکسید کربن)، N2 (نیتروژن) و O2 (اکسیژن) در رشد دو قارچ بیمارگر حشرات اجرایی شد.
وی قارچهای بیمارگر حشرات را از مهمترین گروه ها در عوامل کنترل بیولوژیک نام برد و اظهار داشت: برای استفاده و کاربردی کردن این عوامل در مزارع برای کنترل بیولوژیک آفات لازم است تا به تولید انبوه برسند ولی تولید انبوه قارچهای بیمارگر در شرایط طبیعی علاوه بر اینکه زمان طولانی می طلبد، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
مجری طرح با اشاره به جزئیات تحقیقات انجام شده در این زمنیه خاطرنشان کرد: در آزمایشهای مقدماتی متوجه شدیم که تغییر مقادیر دی اکسید کربن در سامانه کشت قارچ می تواند این فرایند را به لحاظ زمان و تعداد اسپور (تخم) تحت تاثیر قرار دهد.
وی از طراحی سامانه ای برای بررسی اثر 3 گاز دی اکسید کربن، نیتروژن و اکسیژن بر روی قارچهای بیمارگر خبر داد و اضافه کرد: با استفاده از این سامانه آزمایشهای مختلفی در زمینه اثرات گازها بر روی قارچهای بیمارگر انجام شد و نتایج نشان داد که اگر در اواسط دوره رویش قارچها تنش گازی با دی اکسید کربن داده شود تعداد اسپورهایی که به دست می آوریم بسیار بیشتر از حالت طبیعی است علاوه بر آن در طول 2 تا 3 روز مقادیر زیادی از زاد مایه این قارچ به دست می آید.
طلایی به مقایسه این روش با روشهای طبیعی پرداخت و اظهار داشت: این روش نسبت به روشهای طبیعی حدود 60 تا 70 درصد از لحاظ زمانی می توانیم به مقدار اسپور مورد نیاز برسیم.
عضو هیئت علمی پردیس کشاورزی و منایع طبیعی دانشگاه تهران تولید کننده ها این نتایج را اساس قرار دهند برای استفاده کاربردی با تاکید بر اینکه آمار دقیق از کاربردی شدن قارچهای بیمارگر برای کنترل آفات در مزارع در دست نیست، اضافه کرد: در حال حاضر در برخی از مزارع شمال کشور از قارچها علیه کرم ساقه خوار برنج (از آفات مهم برنج) استفاده می شود ولی برای بهره مندی از عوامل بیولوژیکی در ابتدای راه هستیم که لازم است با اجرای پروژه های تحقیقاتی این چنینی زمینه برای استفاده از عوامل بیولوژیکی را فراهم کنیم.
نظر شما